PLAN OM DE MONUMENTALE NATTE SCHIETKATOENLOODS IN HELLEVOETSLUIS IN TE RICHTEN ALS  RUIMTE WAARIN DE HISTORIE VAN VOORNE-PUTTEN BELEEFD KAN WORDEN.

De Stichting Vestingeiland Holland wil in overleg met de gemeente Voorne aan Zee in 2025-2026,

in samenwerking met diverse musea en andere organisaties,de vroegere “Natte -Schietkatoenloods” als informatie en belevingsruimte herinrichten. Dit ondermeer met behulp van virtuele belevingsmogelijkheden (VR) om op moderne wijze aandacht te schenken aan de geschiedenis van het dubbeleiland Voorne-Putten.

De verwachting is dat op deze wijze bij de bewoners en bezoekers van Voorne-Putten belangstelling wordt gewekt om historische plaatsen en musea op het dubbeleiland te bezoeken. Daarnaast is het een belangrijk doel om bij jongeren Interesse op te wekken voor de geschiedenis van Voorne-Putten. Dit ook met het educatieve oogmerk kennis te verkrijgen m.b.t. de noodzaak van het goed inrichten en beschermen van het eigen grondgebied op tal van gebieden. Het is de bedoeling dat de inrichting en exploitatie van de informatie en belevingsruimte plaats vindt in samenwerking met commerciële en niet commerciële organisaties. In het eerste kwartaal van 2025 wordt daarvoor een werkgroep gevormd die op praktische en deskundige wijze vorm en inhoud kan geven aan de plannen.

 

Plan om een deel van de loods in te richten als videoruimte  

Als voorbeeld voor dit plan is te vinden op de replica van het VOC schip Amsterdam.

Een 17e eeuwse Oost Indiëvaarder dat permanent ligt afgemeerd bij het Scheepvaart Museum in Amsterdam. In een speciaal daarvoor ingerichte ruimte zijn grote beeldschermen aan elkaar gekoppeld in een opstelling waardoor je de bedrijvigheid van de haven en reede in die tijdsperiode  kunt beleven.

 

Zicht op de werfactiviteiten in de 17e eeuw
Zicht op de werfactiviteiten in de 17e eeuw

De haven was toen al een heel bedrijvig gebied en zag er toen nog heel anders uit dan nu. Je kunt zien hoeveel schepen er geankerd lagen, schepen werden gebouwd en onderhouden en hoe ’s Lands Zeemagazijn – het huidige gebouw van Het Scheepvaartmuseum – gebouwd werd. Als je naar de video kijkt, lijkt het bijna alsof je zelf aan boord van een schip bent.  Deze opstelling vervangt de eerdere virtual-realityervaring waarvoor speciale brillen moesten worden gebruikt. Vervanging werd door het museum noodzakelijk geacht omdat het gebruik van brillen veel praktische problemen met zich meebrachten. 

 

Plannen om een deel van de loods als Virtueel Reality Ruimte in te richten.

Ondanks de ervaringen van het Scheepvaart Museum in Amsterdam lijkt de inrichting van een Virtual Reality (VR) ruimte in de loods ook verantwoord en exploitabel mogelijk. Virtual Reality (VR) brengt momenteel een revolutie teweeg in de museumervaring door geschiedenis toegankelijker, boeiender en interactiever te maken. Virtueel is een term om aan te geven dat iets niet in fysieke maar in overdrachtelijke zin bestaat. Zo kun je bijvoorbeeld in een vliegtuig zitten en daarmee vliegen zonder dat je daar in werkelijkheid inzit. Door meeslepende virtuele belevenissen en/of rondleidingen aan te bieden, stelt VR individuen in staat om virtueel aanwezig te zijn op historische plaatsen in vervlogen tijden. Het is de bedoeling dat de werkgroep onderzoek doet en plannen ontwikkelt om dat is deze loods mogelijk te maken.

 

Beoogde indeling van de VR Ruimte

De ultieme manier om VR te beleven is een free-roam  ( vrije ruimte zonder draadjes) opstelling. Doel is om in die situatie een ruimte van 10m x 10m te vullen met maximaal 3 HTC Vive of Vive Pro headsets. Iedere draadloze headset kan daarbij vrij bewegen op een plek van 3m x 3m. Op deze manier kun je 3 plekken van 3m x 3m gebruiken om 3 spelers tegelijkertijd te laten rondlopen.

 

Daarnaast is het plan een deel van de loods in te richten als “gamification area.

Gamification is een begrip dat tegenwoordig regelmatig de revue passeert, maar wat is de betekenis? En wat houdt het in en hoe wordt het toegepast? Het woord doet al gauw aan games denken voor entertainment doeleinden, maar niets is minder waar.

 

Gamification betekenis

Het toepassen van game-elementen en speltechnieken in een niet game-omgeving. Gamification wordt met name toegepast om educatieve inhoud over te brengen, bij verandertrajecten, recruitment, teambuilding en voor het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Het doel is daarbij vaak om spelenderwijs gedrag te veranderen, kennis over te dragen en betrokkenheid te creëren.

 

Plannen m.b.t. een eerste conceptontwikkeling

Als eerste stap is het doel om het maritieme verleden van Voorne-Putten tot leven te brengen. Daarvoor wordt gedacht aan de geschiedenis van de Verenigde Oost Indische Compagnie (VOC),de West Indische Compagnie ( WIC),  de Marine, de Defensie en de scheepvaart in het algemeen. Dit met behulp van moderne technologieën zoals VR (Virtual Reality), AR (Augmented Reality), XR (Extended Reality) en games op platforms zoals PS5, Xbox en Minecraft.

 

Gamification en Leerdoelen

 

  • Missies en Challenges:

             Deelnemers krijgen opdrachten, zoals het ontwerpen van een schip, navigeren door

             stormen,of handelroutes optimaliseren.

  •              Punten en beloningen kunnen motiveren om meer belangstelling en kennis op te doen

.

  • Multiplayer-elementen:
  • Team-based games om samenwerking te stimuleren, zoals het runnen van een virtuele haven.
  • Koppeling met geschiedenis:
  • Elk spelonderdeel bevat historisch correcte informatie, verwerkt op een speelse              manier.
  • Marketing- en Communicatieplan

 

SAMENWERKING

Om e.a. te kunnen realiseren wordt op historisch gebied samenwerking gezocht met de museumvakgroep van de Stichting Ramtorenschip Buffel.  ( www.debuffel.nl), het Nationaal Militair Museum (www.nmm.nl) en het Marine Museum ( www.marinemuseum.nl) en het Historisch Museum Den Briel ( www.historischmuseumdenbriel.nl)  en het Openluchtmuseum Fortresse Holland ( www.fortresseholland.nl), Maritiem Museum Rotterdam ( www.maritiemmuseum.nl )

Op het gebied van organisatie en techniek wordt samenwerking gezocht met o.a. House of Esports ( www.houseofesports.nl ) en andere terzake kundige organisaties en bedrijven. 

 

STAPPENPLAN

Fase 1: Initiatie (0-6 maanden)

Doelen:

•          Samenstellen van een werkgroep en belanghebbenden betrekken. 

             (gemeente, onderwijsinstellingen, sponsoren, techbedrijven).              

•          Subsidie- en financieringsaanvragen indienen.

•          Concept en inhoud bepalen in samenwerking met historici en ontwerpers.

 

Fase 2: Ontwikkeling (6-12 maanden)

Doelen:

•          Ontwikkeling van video/VR/AR/XR-ervaringen en gamified content.

•          Inrichting van de Schietkatoenloods met benodigde apparatuur.

•          Testfase met pilotgroepen (o.a. scholen en jongeren en museale organisaties).

 

Fase 3: Implementatie (12-18 maanden)

Doelen:

•          Officiële opening van de Natte Schietkatoenloods.

•          Lancering van educatieve programma’s en workshops.

•          Start marketing- en communicatiecampagne om bezoekers aan te trekken.

 

Fase 4: Continuïteit (18+ maanden)

Doelen:

•          Periodieke updates en onderhoud van filmmateriaal, games en technologie.

•          Organisatie van nieuwe evenementen, competities en activiteiten.

•          Evaluatie en rapportage aan stakeholders.

 

Plannen voor een  TENTOONSTELLING  OVER HET REDDINGSWEZEN VOOR DE KUST VAN ZUIDWEST NEDERLAND

 

Medio 2022 werd gestart met de restauratie van de reddingboot “President Jan Lels” op het themapark Historyland. De Stichting Vestingeiland heeft een rol gespeeld bij de realisatie van een loods waarin de restauratie kon plaats vinden. De restauratie is thans grotendeels voltooid. De reddingboot kan op openingsdagen van Historyland op afspraak worden bezichtigd.

Bel dan 0181 744 171 of stuur een mailtje naar info@historyland.nl

 

In 2022  werd door vrijwilligers van Historyland gestart met de restauratie van de uit 1938 daterende reddingboot “President Jan Lels.” Het schip heeft tot 1965 dienst  gedaan op het reddingstation van Hoek van Holland waarna het een plaats kreeg in het “Redding & Veermuseum Jan Lels” in Hoek van Holland.

In 2019 was het schip overgebracht naar het museale themapark Historyland om deel uit te gaan maken van een tentoonstelling en presentatie over het reddingwezen voor de kust van Zuidwest Nederland. Dit als eerste onderdeel van het plan om in de komende jaren een nieuw openluchtmuseum  binnen Historyland te raliseren over de (maritieme) geschiedenis van het eiland Voorne. Inmiddels is de restauratie van de President Jan Lels in 2023 voltooid. 

 

Loods tbv restauratie reddingboot President Jan Lels in aanbouw
Loods tbv restauratie reddingboot President Jan Lels in aanbouw

Voor de realisering van dit museale project werd een beroep gedaan op vrijwilligers met affiniteit en ervaring op het gebied van scheepsbouw, metaalbewerking, houtbewerking en schilderwerk. Maar ook vrijwilligers die het leuk vonden een bijdrage te leveren in de museale en thematische vormgeving van dit project.

In de komende tijd is het de bedoeling verder onderzoek te doen naar het reddingswerk zoals dit vanaf de 17e eeuw plaats vond rond de Zuidhollandse en Zeeuwse eilanden. Dit project moet nog worden georganiseerd.

 

OPENLUCHTMUSEUM FORTRESSE-HOLLAND

Het oprichtingsbestuur van de Stichting Vestingeiland  was betrokken bij de realisatie van de Stichting Museumkwartier Hellevoetsluis, thans Stichting Fortresse-Holland. Over het project openlucht Museum Fortresse Holland-Hellevoetsluis werd op 6 juni 2020 in het programma “Op weg naar de regio”   van RTL4 aandacht  geschonken aan het openluchtmuseum Fortresse-Holland wat sinds 1 april 2024 haar deuren voor het publiek heeft geopend. Het filmpje is te zien door onderstaande link aan te klikken.  De opnamen werden gemaakt op het Museumschip Buffel.